Tuesday, August 19, 2014

Sürekli bir yerler hackleniyor

Evet, her gün yeni bir güvenlik ihlali duyuyoruz. Önce SSL sertifikalarının güvenliğini ihlal eden "Hearbleed" çıktı, sonra alakasız bir Rus hacker çetesi ellerinde milyarlarca kullanıcı bilgisi olduğunu açıkladı. Bundan önce Evernote, ondan önce Ebay... Sürekli birşeyler oluyor ve ben her seferinde aynı tweetleri atıyorum: "bilmem neresi hacklenmiş, parolanızı değiştirin"... Dünyanın en iyi radyo programı "Özgür'le Morning Show" da duyurmama yardımcı oluyor. (Ayrıntılar için http://www.maxfm.com.tr/)

Resim 1: Ebay hacklendi

Resim 2: Evernote hacklendi. 

İnternet kimliklerinizin kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesine neden olabilecek bu durumlarda işi gücü bırakıp parola değiştirmeye koşmamak için alınabilecek bazı basit tedbirler var. 

1. Bütün yumurtalarınızı aynı sepete koymayın
Belirli işler ve hesap türleri için kullanılmak üzere farklı eposta adresleri oluşturun. İlk aklıma gelenler; bankaya vermek üzere, alışveriş sitelerinde kullanılmak üzere, sosyal medyada kullanılmak üzere, ve Androi cihazınızda kullanılmak üzere çeşitli eposta adresleri almakta fayda var. Böylece sosyal medya için kullandığım bir eposta adresime Turkcell veya Turk Telekom faturası görünümlü bir eposta gelirse bunun sahte olduğunu kolayca anlayabiliyorum. 

2. Eposta adresiniz dışında bir kullanıcı adı belirleyin
Bu sayede saldırganların eposta adresinizi öğrenmesi yetmeyecek, bir de kullanıcı adınızı tahmin etmek zorunda kalacaklardır. 

3. Her hesap için farklı bir parola (şifre) kullanın
Hesabınız olan her hangi bir sayfa veya uygulama hacklenirse saldırganların diğer hesaplarınız tehlikeye girmeyecektir. Parolayı hatırlamak için sitenin adından faydalanabilirsiniz, diyelimki asıl sifreniz 0312@nKara bunu Facebook için 0312FB@nKara, Instagram için 0312IG@nKara, Gmail için 0312GM@nKara veya Twitter için 0312TW@nKara şeklinde kullanabilirsiniz. 

Yeri gelmişken; https://howsecureismypassword.net/ adresinden kullandığınız parolanın saldırganlar tarafından tahmin edilmesinin ne kadar süreceğini öğrenebilirsiniz (Yine de parolanızı buraya yazmamanızda fayda var). 

Yukarıdaki örneği ele alırsak 0312ankara aşağıda görüldüğü gibi 10 günde kırılabilirken, 0312@nKara parolasını tahmin etmek 58 yıl sürecektir. 58 yıl iyi bir rakam gibi görünse bile bu parolanın sonuna basit bir ünlem işareti eklemek parola tahmin etme süresini 4.000 yıla (yazı ile dört bin yıl) çıkartmaktadır.

Resim 3: Basit bir masaüstü bilgisayar ile 10 günde kırılabilen parola: 0312ankara

Resim 4: Parolayı 0312@nKara yapmak tahmin etme süresini 58 yıla çıkartıyor

Resim 5: Sonuna basit bir ünlem işareti ekleyerek parolayı 0312@nKara! yapmak tahmin etme süresini 4000 yıla uzatabilir.


4. Fazla bilgi vermeyin
Kayıt olurken sadece gerekli olan bilgileri doldurmakta fayda var. Bu sayede, güvenlik ihlali yaşanması durumunda hakkınızda mümkün olabildiğince az bilgi kamuya mal olur. 

5. Haberi duyduğunuzda parolanızı değiştirin
Üye olduğunuz siteyle ilgili bir güvenlik ihlali haberi duyduğunuzda parolanızı değiştirin. İdeal şartlarda, bu tür hacklenme haberlerini duymasanız bile, parolanızı yılda birkaç kez değiştirmenizde fayda var. 

6. Güçlü parola belirleyin
Bu konuda sayflarca yazı yazılabilir ama iyi bir parolanın temel özelliklerini ele alacak olursak şunları söyleyebiliriz;

  • Sadece harf veya sayıdan oluşmamalı
  • Eşinizin, tuttuğunuz takımın veya çocuklarınızın adını içermesin
  • Doğum tarihiniz gibi halka açık bilgiler içermesin
  • Sözlükte bulunan bir kelime olmasın. Buna yabancı kelimeler de dahil
  • Parolanızı kimseyle paylaşmayın. Evet, aklınıza şu anda kim geldiyse, o da dahil
Güvende olmanıza faydası olması dileğiyle. 



No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...