Sunday, September 21, 2014

Akıllı Telefon Güvenliği

Bu “işlere” ilk başladığım zamanlarda ele geçirdiğim bir bilgisayarla ilgili en büyük endişelerimden birisi kullanıcının bilgisayarı kapatıp yatmaya gitmesiydi. Akıllı telefonlar hayatımıza bu kadar girdiğinden beri ise bu endişem ortadan kalktı. Akıllı telefonların da kapsama dahil olduğu sızma testlerinde ise dertlerim daha çok hedefin telefonu şarja takmayı unutmaması veya kullanıcıyı "uygunsuz" bir durumda yakalamakla ilgili. 

Resim 1: Hacklenmiş akıllı telefon (temsili)

Aslında birer bilgisayar olan ve nedense “Akıllı Telefon” diye aşağıladığımız bu cihazlar saldırganların ufkunu genişleten, daha önce hayal bile edemediğimiz şekilde hedefe yaklaşmamızı sağlayan birer saldırı vektörüdür. Bilgisayarınızı taşımadığınız/götürmediğiniz ama telefonunuzun yanınızda olduğu durumları düşünün. Şimdi de günün her anında sizi izleyen veya dinleyen, her konuşmanıza şahit olan, her SMS ve Whatsapp mesajınızı okuyan ve çektiğiniz her fotoğrafı gören biri olduğunu düşünün. Ürkütücü değil mi? Her gün binlerce akıllı telefonun saldırganlar tarafından ele geçirildiğini gösteren araştırma sonuçlarını da göz önünde bulundurursak, bu cihazların güvenliğine ne kadar önem vermemiz gerektiğini anlarız.

Akıllı telefonlarımızın güvenliği sağlamak alabileceğimiz bazı basit tedbirleri hatırlamakta fayda var.

PIN kodu ve ekran güvenlik kodu
Telefonunuzun ana ekranındaki kullanıcı kodu ilk savunma hattınızı oluşturur. Birilerinin telefonunuzdaki verilere, arama kayıtlarınıza veya fotoğraflarınıza izinsiz erişebilmesini engellemek için mutlaka kilit kullanın. Kilidi, telefon belirli bir süre kullanılmadığında, otomatik olarak devreye girecek şekilde ayarlayın.

Telefonunuzun güvenlik ayarlarını bozmayın
Fabrika ayarlarını değiştirmek önemli güvenlik kontrollerinin devreden çıkmasına neden olur. Android cihazınızı rootlamak ve iPhone üzerinde yapılan jailbreak işlemi cihazın üreticisi tarafından yerleştirilen çok önemli güvenlik özelliklerinin devreden çıkmasına ve kullanılamamasına neden olur.

Yedekleyin
Rehber, belge ve fotoğraflar gibi cihazınızın üzerinde bulunan verileri yedekleyin. Yedekleme işlemi için bilgisayarınızı, üreticinin sağladığı yedekleme özelliğini, GSM operatörlerinin sağladığı yedekleme hizmetleri, uluslararası yedekleme hizmetleri veya basit bir hafıza kartı bile kullanılabilir. Böylece telefonunuz çalınır, kaybolur veya bir nedenle bilgilerinize erişemez olursanız kayıp yaşamazsınız.

Sadece güvendiğiniz uygulamaları yükleyin
Her hangi bir uygulamayı indirmeden önce mutlaka araştırın. Uygulamaları sadece güvendiğiniz kaynaklardan indirmek, yayıncının adına dikkat etmek ve uygulamayı arama motorlarında sorgulamakta fayda var. Örneğin bir dönem çok popüler olan “Flappy Bird” oyunu Google Playstore’dan kaldırıldıktan sonra forumlarda ve internet sitelerinde yayınlanan sürümlerinin neredeyse tamamı kullanıcı bilgilerini çalmaya yönelik zararlı yazılım barındırıyordu.

Uygulamaların izinlerine dikkat edin
İndirdiğiniz uygulamanın amacına ve istediği izinlere dikkat edin. Telefonunuzdan özel servis numaralarına (bkz. 900’lü hatlar ve uluslararası özel servis numaraları) yapılacak aramalar size para kaybettirir. Bunun dışında kötü niyetli kişiler tarafından yayınlanan uygulamaların kişisel bilgileri çalmaya yönelik özellikler barındırdığını da unutmamak gerekir.

Güvenlik uygulamalarını yükleyin
Hırsızlığa karşı tedbirinizi alın ve telefonunuzun yerini belirten ve verilerinizi uzaktan silmenize imkan veren bir güvenlik uygulamasını mutlaka yükleyin. Buna ek olarak bir antivirüs uygulamasının da mutlaka yüklü olması gerekir.

İşletim sistemini güncelleyin
Ne kadar söylesem az, akıllı telefon aslında bir bilgisayar. Tıpkı bilgisayarınızda olduğu gibi güvenliğiniz için işletim sistemini güncellemeniz ve üretici tarafından yayınlanan yamaları yüklemeniz gerekiyor.

Kablosuz ağlarda dikkatli davranın
Kablosuz ağlara herkesin bağlanabileceğini unutmayın. Özellikle kalabalık veya popüler mekanların kablosuz ağlarının saldırganlar için çok iştah açıcı hedefler olduğunu belirtmekte fayda var. Kablosuz ağlar üzerinden hassas bilgilerinize veya kişisel bilgilerinizin bulunduğu, alışveriş siteleri, sosyal medya siteleri, iş yerinde kullandığınız uygulamaları ve e-postalarınız gibi yerlere erişirken çok dikkatli olun. Mümkünse bunlara GSM şebekesi üzerinden erişim sağlayın ve halka açık kablosuz ağlardaki kullanımınızı en az seviyede tutun.

Diğer önemli noktalar
Kullanıcı adı ve şifre kullanarak girdiğiniz sitelerden mutlaka “çıkış” linkini kullanarak çıkın
SMS, Whatsapp mesajı veya eposta ile gelen internet bağlantılarına dikkat edin
Kullanmadığınız zaman Bluetooth bağlantınızı kapatın
Satmadan önce mutlaka bilgilerinizi silin (silindiğinden emin olun)
Telefonunuz çalınırsa mutlaka Polis’e haber verin

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...