Monday, May 12, 2014

iPhone Virüsünü takdimimdir

Steve Jobs konusunda insanlar ikiye ayrılır, ondan nefret edenler ve onu tanımayanlar. Bu tür şakalara neden olan ise rahmetlinin alışılmışın biraz dışındaki kişiliği ve iş yapma mantığı olsa gerek. Apple olarak telefon pazarını ele geçirdiklerinde Apple Store tarafından uygulanan sıkı politikalar bir çok kişi tarafından olumsuz bir özellik olarak algılandı. Kısa sürede ise iPhone’ları Apple Store’a bağımlılıktan kurtaran “Jailbreak” (kırma) yöntemleri ortaya çıktı.

Jailbreak işleminden önce iPhone (temsili)

Tasarımı, Apple markasının temsil ettikleri veya sadece “herkeste olduğu için” bu cihazı tercih eden bazı kullanıcılar ise bu kapalı ekosistemden kurtulmayı tercih etti. Gerek arka planı kişiselleştirmek, gerekse bazı cihaz ayarlarını daha kolay yapabilmek veya sadece Cydia mağazasındaki uygulamalara ulaşabilmek için bazı kullanıcılar cihazları üzerinde kilit kırma işlemini gerçekleştirdiler.

Jailbreak işleminden sonra iPhone (temsili)

Bu işlemin cihaz güvenliği üzerindeki olumsuz etkileri konusunda teorik olarak anlatılan o kadar şeye rağmen ne yazık ki her yeni iOS sürümü beraberinde yeni bir “Jailbreak” getirdi. Sonunda iş teoriden çıkıp, “bir musibet, bin nasihatten iyidir” noktasına geldi galiba.

17 Nisan 2014 günü Reddit kullanıcıları arasında konuşulmaya başlayan “Unfold Baby Panda” olarak adlandırılan zararlı yazılımın özellikle kilidi kırılmış iPhone’ları hedef aldığı görülmektedir.

“Jailbreak” olarak adlandırılan ve iPhone’a Apple Store dışındaki kaynaklardan da yazılım yüklemeye izin veren “kilit açma işlemi” gerçekleştirilmiş iPhone’lara bulaşan zararlı yazılım cihaz üzerinden geçen SSL trafiğini dinliyor. Bu yazılımı yapanların amaçlarının kullanıcıların Apple bünyesinde kullandıkları “Apple-ID” bilgilerini çalmak olduğu düşünülmektedir.

Zararlı yazılımın tüm özellikleri henüz bilinmese de kullanıcı bilgilerini çalmak dışında da eylemleri olabileceği tahmin edilmektedir. Zararlının kullandığı dosyaların (şu anda bilinenler Unflod.dylib/framework.dylib dır) silinmesi ve bu işlem sonrası Apple kullanıcı bilgilerinizi değiştirmenin faydalı olabileceği düşünülmektedir. Ancak tam bir temizlik için cihazın “jailbreak” durumundan çıkartılıp eski haline getirilmesi tavsiye edilmektedir.

Fırsat bulmuşken, “rootlanmış” Android cihazların da benzer şekilde tehlike yarattığını hatırlatmak isterim.


No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...