Thursday, May 1, 2014

Hack'e giden Hacklenir

Güvenlik araştırmacılarının yeni keşfettiği bir dolandırıcılık şebekesi Facebook kullanıcılarının arkadaşlarını hackleme isteklerini istismar ediyor. Para dolu bir fare kapanı gibi, içimizdeki merakı kullanan saldırganların 50.000 ile 100.000 arasında Facebbok hesabını bu yöntemle istismar ettikleri düşünülüyor.

Facebook'ta kurulan tuzaklar (temsili)

Bilgi güvenliği konularından bir miktar yol almaya başladığımdan beri haftada en az bir kez karşılaştığım sorudur; “facebook hackleyebilir misin?”. Bu soruyu soranlar genellikle tanıdıkları birilerinin hesaplarını hacklemenin eğlenceli olacağını düşünüyorlar.



“Facebook Hacking – Sadece eğitim amaçlıdır” şeklinde tanıtılan videoda arkadaşlarınızın Facebook hesaplarını nasıl hackleyebileceğinizi adım adım anlatıyorlar!  Ya da tuzağa düşenler öyle zannediyor.
Araştırmacıların ortaya koydukları gibi, bu adımları takip ederek aslında kendi hesabınızı hackliyorsunuz.

Arkadaşınızın Facebook hesabını hacklemeyi düşünerek internet tarayıcınızın (Explorer, Chrome veya Firefox) adres çubuğuna yapıştırdığınız kod aslında kendi hesabınız üzerinizden bazı işlemler gerçekleştiriyor.

Aşağıdaki resimde görüldüğü üzere, bilginiz dışında bazı sayfaları takip ediyor ve beğeniyorsunuz.
Saldırganların yönlendirmesi ile yazdığınız kod beğendiğiniz ve takip ettiğiniz sayfalarda arkadaşlarınızı da etiketleyerek saldırının kendi arkadaşlarınız arasında da yayılmasına neden oluyor.



Bu saldırı “self-XSS” (kullanıcının kendi kendine yaptığı bir zararlı kod çalıştırma saldırısı) 2011 yılından beri çeşitli kılıflar altında yayılıyor. Saldırganlar genellikle başka hesaplara izinsiz erişim sağlama veya yönetici yetkisi elde etme gibi vaatlerle insanları bu kodu yapıştırmaya ikna ediyor. Saldırılar o kadar yaygınlaştı ki, Facebook bu konuda ek güvenlik önlemleri almak zorunda kalmıştır. https://www.facebook.com/selfxss adresinde görüldüğü gibi Facebook çoğu tarayıcının JavaScript çalıştırma kabiliyetlerini devre dışı bırakmıştır.

2-3 ay önce görülen bu saldırılardan birinin kodunu aşağıda paylaşıyorum, dikkatinizi çeken bir şey var mı?



“Arkadaşları Al” fonksiyonu ve "yorum_yap" dikkatinizi çekmiştir, bundan da anlaşılacağı gibi saldırganlar büyük olasılıkla Türk.

Facebook’ta yetki yükseltme ve hesap görüntüleme saldırılarının başarı oranının yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye ve Hindistan geliyor.

Bu tür saldırılara kurban gitmemek için sosyal medya kullanırken tedbiri elden bırakmamak gerekir. 

Kendinize soracağınız 2 basit soru bu tür saldırılara kurban gitmemenizi sağlayabilir;

Bunu gerçek hayatta yapar mıydım? 
Gerçek hayatta size “Birinin ev anahtarını buldum, gel o evde değilken evine girip karıştıralım” desem bunu kabul eder miydiniz?

Bu gerçek olabilir mi?

Haydi ama, ortalıkta benim gibiler varken, Facebook gibi bir sayfa bile “kopyala-yapıştır” ile hacklenebiliyor olsa sizce bankada paranız kalır mıydı? J

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...