Friday, January 4, 2013

Sanal kiralık katiller


Çin’de yayınlanan People’s Daily gazetesinin haberine göre oğlu bilgisayar oyunu tutkunu olan bir baba oyunda oğlunu öldürmeleri için kiralık katiller tutmuş.

İş aramak yerine sürekli oyun oynadığı iddia edilen 23 yaşındaki Xiao Feng’in babası oyunda oğlunun karakterini gördükleri yerde öldürmeleri için sanal kiralık katiller tutmuş.

Oyunda düzenli olarak öldürülen Feng sonunda örgütlü bir işle karşı karşıya olduğunu anlamış. Babasının tepkisine rağmen iş aradığını ancak hayalindeki işi bulamadığını söyleyen Feng, iş aradığını iddia etti.

Bu haber sanal kiralık katiller dönemine girdiğimizin çok açık bir göstergesidir. Daha önce firmaların rakiplerine saldırmaları için hacker kiraladıklarını görmüştük. Bu yaklaşımla artık rakiplerin sosyal medya varlıklarını da baltalamak üzere bazı kişilerin kiralanabileceği düşünülebilir. Böylece hedef alınan kişi, kurum veya şirketin facebook veya twitter gibi hesaplarını yanlı sorular sormak, aslı olmayan iddialar ortaya atmak için kiralanacak 100 veya 200 kişi ciddi bir imaj zedelenmesine yol açabilir. 100 kişiden kastım 100 gerçek kişi olmak zorunda değil, 100 farklı sahte kullanıcı da olabilir. Büyük bir inşaat firmasının facebook duvarını düşünün, ev almayı düşündüğünüz için “like” etmeye bağlanmışsınız karşınıza “geçen hafta ölen işçilerinizin zavallı aileleri” başlıklı onlarca yazı geliyor…

Doğrudan itibarınızı hedef alacak “sanal kiralık katil” dönemi başladı, hepimize hayırlı olsun.

“Feng, oğlum, yolun yol değil, bir işe gir elin ekmek tutsun artık” demesem ölürdüm :)

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...