Wednesday, January 2, 2013

Laptop güvenliği



 Laptop güvenliği konusunda bugüne kadar okuduğum en güzel tavsiye “onu para gibi görün” oldu. Paranızı bırakmayacağınız hiçbir yerde ve şekilde laptopunuzu bırakmamak olarak da özetleyebileceğimiz bu yaklaşımın dışında laptop güvenliği konusunda bazı öneriler paylaşmak istedim. 


Laptop çantası kullanmayın
Üzerinde laptopun markası olan veya hepimizin iyi bildiği laptop çantaları hırsızların dikkatini çekeceği için kullanılmaması önerilir. Şahsi tercihim sırt çantası şeklinde olanları kullanmaktır.

Güçlü parolalar kullanın
İşletim sistemine ve dosyalara erişimi denetlemek için mutlaka parola kullanın. Parolanızın kolayca tahmin edilemeyeceğinden emin olun.

Verilerinizi şifreleyin
Birisinin laptopunuzu ele geçirdiği durumda bile verilerinize (dosyalar, fotoğraflar, vs.) ulaşamamasını sağlamak için verilerinizi şifreleyin. TrueCrypt gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılımlar kullanılabilir.

Gözünüzü laptoptan ayırmayın
Uçak yolculuğundan örnek vermek gerekirse; kontrolden geçerken laptopun güvenlik kontrolünü sizden önce geçmediğinden emin olun. Önünüzde birileri varsa laptopu xray cihazının bandına koymadan önünüzün açılmasını bekleyin. Buna tek istisna araba yolculukları olabilir. Bu durumda laptopu bagaja kilitleyin ve kullanmanız gerekinceye kadar gözlerden uzak kalmasını sağlayın. Laptopunuzu otel odasında bırakmamaya çalışın.

Verilerinizi yedekleyin
Laptopunuzu kaybetmeniz durumda en azından verilerinizi kaybetmemiş olursunuz.

Ek önlemler
Alınabilecek diğer önlemler arasında laptopunuzun yerini takip edecek yazılımlar (laptop tracking software) ve laptop kilitleme kablolarını sayabiliriz.

Aldığınız bütün önlemlere rağmen laptopunuz çalınırsa kullandığınız sitelere girip parolalarınızı değiştirin. Eposta hesaplarınız, Facebook, internet bankacılığı, iş arama siteleri, forumlar, aklınıza ne geliyorsa. Parolalarınızı mutlaka değiştirin. 

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...