Gazetelerde yayınlanan “2013 yılı Kova burcunun yılı olacak” türü yazıların bizdeki karşılığı gibi düşünebileceğimiz 2013 yılı tahminleri üreticiler tarafından yayınlanmaya başladı. McAfee 2013 yılı tehditlerini derlediği raporunu bugün yayınladı, raporun ana başlıklarını paylaşıyorum.
Mobil cihazlara bulaşan zararlıların kullanıcı bilgilerini ve fotoğraflarını çalmasına neredeyse alıştık. 2013 yılında ise bulaştığı cihaz üzerinden izinsiz olarak başka uygulamalar satın alan zararlı yazılımlar göreceğiz.
Mobil cihazlara bulaşan zararlılar NFC (Near Field Communication – Yakın Alan İletişimi) yardımıyla ödeme yapmaya imkan veren veya mobil operatörler tarafından verilen “akıllı cüzdan” hizmetlerini kullanarak kurbanın parasını da çalabilirler.
Zararlı yazılımların mobil cihazların işletim sistemleri için yayınlanan güvenlik güncellemelerinin yapılmasını önleyebilecekleri de düşünülmektedir.
Zararlı yazılımların MAC OS sürümlerinin de daha sık görülebileceği belirtilmektedir.
“Ransomware” (fidye isteme yazılımı) olarak da adlandırılan yazılımlar kurbanın verilerini silmek yerine bunları oldukları yerde şifrelemekte ve belirlenen ödeme yapıldıktan sonra şifreyi çözmektedirler. Bu saldırı türünün mobil cihazlara taşınacağı düşünülmektedir.
Kullanılan güvenlik yazılımları ile birlikte güvenlik seviyesinin artması zararlı yazılımların ve saldırıların BIOS gibi işletim sisteminin altındaki katmanları hedef almasına neden olmuştur. Bu zararlıların sayısında artış görülecektir.
Windows 8’e özel olarak yayınlanmış zararlı yazılımların sayısında artış görülecektir.
Zararlı yazılımlar bir süredir bulaştıkları sistemlere zarar vermek yerine kullanıcı bilgilerini çalmak veya sistem kaynaklarını saldırganların amaçlarına göre kullanmayı amaçlıyordu. Son zamanlarda incelenen bazı saldırılarda ise zararlının amacının sistemi tamamen yok etmek olduğu görülmüştür. Bu yaklaşımın 2013 yılında yaygınlaşacağı düşünülmektedir.
“Citadel” olarak adlandırılan zararlı yazılımın (trojan türüdür) daha da yayılacağı öngörülmektedir. Ek bilgi olarak; “Citadel” ülkemizde henüz “Zeus” ve türevleri kadar yaygın değildir.
HTML5’in internet sitelerine kazandırdığı pek çok yeni özellik beraberinde yeni saldırı vektörlerini de getirmiştir. Saldırganlar HTML5’te bulunan açıklardan faydalanabilecekleri gibi, HTML5’i bir saldırı platformu olarak da kullanabilmektedirler.
DDoS (Distributed Denial of Service) ve spam amacıyla kullanılan botnet’lerin sayısının artacağı düşünülmektedir.
SMS spam ile spam’in yeni bir boyut kazanabileceği kaydedilmektedir.
Uzun süredir forumlar gibi nispeten kapalı ortamlarda hizmetlerini satışa sunan saldırganlar bunu bir iş modelini dökmeye başlamışlardır. Profesyonelce hazırlanmış siteler üzerinden DDoS saldırısı veya rootkit almak artık mümkündür. Bu sitelerin sayısı önümüzdeki yıl artacaktır.
Son operasyonlarını doğru koordine edemeyen ve bu operasyonların amaçlarını da net bir şekilde ifade edemeyen Anonymous’un sempatizanlarının bir kısmını kaybettiği düşünülmektedir.
Kurban veya saldırgan olarak devletlerin siber suç ortamında daha aktif rol alacağı düşünülmektedir.
Raporun ana başlıkları bu şekildedir. Detaylı bilgi için rapora http://www.mcafee.com/us/resources/reports/rp-threat-predictions-2013.pdf adresinden ulaşılabilir.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?
Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...
-
Elektromanyetik sinyal yayan cihazların güvenliğinin sağlanması için geliştirilmiş bir standarttır. “Telecommunications Electronics Mater...
-
APT İngilizcesi Advanced Persistent Threat olan ülkemizde ise “gelişmiş sürekli tehdit” veya “hedef odaklı saldırı” olarak iki farklı şekil...
-
Bilgi güvenliği konusunda proaktif bir yaklaşım oluşturabilmek için düşmanı doğru tanımak çok önemlidir. Zafiyet yönetimi programı oluşturm...
No comments:
Post a Comment