Sunday, December 30, 2012

Dexter: Bu sefer sizin peşinizde

Dizideki seri katil ile aynı adı taşımasına rağmen bu "Dexter" öldürmek için değil, paranızı çalmak için sizi arıyor. Hatta aradığı bile pek söylenemez, siz ona gidiyorsunuz. Bir süpermarkette, hazır giyim mağazasında veya bir restoranda karşınıza çıkabilir. Şaka bir yana, "Dexter" adı verilen bu zararlı yazılım canınızı gerçekten yakabilir.

Mağazalarda kullanılan POS (Point of Sale) cihazlarını hedef alan bu zararlı 2-3 aydır hızla yayılıyor. Zararlının hedefinde yazarkasaları, ATM makinelerini, kiosklar gibi alışveriş işlemlerinin yapıldığı platformları görmek mümkün. Bu zararlının hedefleri arasında perakendeciler, oteller ve özel otopark işletmecileri gibi kartla işlem yapan sistemler kullanan işletmelerin olduğu bilinmektedir.

“Zeus” olarak adlandırılan ve kişisel bilgisayarlar üzerindeki bankacılık işlemlerini hedef alan zararlı ile benzerlikler göstermesine karşılık, aynı kişilerin “eseri” olduğuna dair henüz bir kanıt bulunamadı.

Dexter bulaştığı cihazın hafızasında bulunan bilgilerini kumanda merkezine gönderiyor. Merkeze gönderilen bilgiler arasında kart numarası, kartın sahibinin adı, PİN kodu gibi bilgiler olduğu için bu kartları kopyalamaya (klonlama) yetecek kadar bilgi saldırganlara ulaştırılmış oluyor.

“Dexter” bulaştığı cihazın hafızasını tarayıp ilgilendiği bilgileri kumanda merkezine gönderdiği için, bu zararlıya karşı en etkili önlem disk şifreleme çözümlerinin kullanılmasıdır. Şifreli bir disk ile karşılaması halinde “Dexter” şifreyi çözemeyeceği için bilgilere ulaşamayacaktır.

Bu zararlının Türkiye’de de görüldüğü bildirilmektedir.

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...