Monday, July 15, 2019

Siber Şantaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Son günlerde bize ulaşan siber şantaj olaylarının sayısında ciddi bir artış görüyoruz. Senaryo aşağı yukarı aynı; kurban (olayların %90’nından fazlasında bir erkek) internet veya whatsapp üzerinden bir hanımla yazışmaya başlıyor. Konu konuyu açıyor ve kısa sürede yazışmalar daha mahrem bir hal alıyor. Birkaç masum fotoğrafın ardından daha “özel” fotoğraflar paylaşılıyor. 
Belki karşılıklı birkaç görüntülü görüşme. 
Kurban karşısındakine iyice güvenmeye başladığında görüşmeler daha açık bir hal alıyor ve nihayet kapan kapanıyor. Kurban, yeni bulduğu sanal sevgilisiyle özel görüntülerini paylaştığı anda karşısındakilerin gerçek yüzüyle karşılaşıyor. 
Görüntüleri tanıdıklarına göndermekle tehdit ediliyorlar ve görüntülerin gizliliğine karşı ciddi miktarlarda paralar isteniyor. Geçen hafta karşılaştığımız bazı olaylarda, şantajcılar niyetlerinin ciddi olduğunu göstermek için görüntüleri kurbanın bazı tanıdıklarına gönderdi ve ondan sonra para talep etti.








Bu durum oldukça can sıkıcı. 

Sadece mahremiyetin ihlali değil, sonsuza kadar internette kalabilecek bir şantaj görüntüsünün ortaya çıkması da kötü. Bu olaylarda verdiğimiz danışmanlık hizmetinde ne yazık ki sadece kurbanın ve itibarının görebileceği hasarı azaltabiliyoruz ancak kimseyi tamamen kurtarmamız mümkün olmuyor. 

“Sextortion” olarak bilinen bu şantaj yöntemi 1 yıldır ülkemizde pek çok kişiyi hedef aldı. Tam sayıyı bilmek mümkün olmasa bile, bize başvuranların sayısına bakarak bu sayının binlerde, belki on binlerde olduğunu söyleyebiliriz. Dünya çapında yayılan bu siber şantaj dalgasının ardında kimi zaman uluslararası çalışan şebekeler, kimi zaman da ergenler çıkabiliyor. Konunun hassas yapısı nedeniyle çoğu kurban adli makamlara başvurmaktan kaçınıyor. Uluslararası örgütler kurbanlarının ödemelerini Fildişi sahili veya Nijerya gibi ülkelere göndermelerini talep edebiliyor. Talep edilen paralar 2.000 Euro ile 50.000 euro arasında olabiliyor. 

Sextortion ve siber şantaj nasıl yapılıyor?

Birçok olayda kurbanın karşısında hiçbir zaman karşı cinsten gerçek bir insan olmuyor. Hacker forumlarında, bu işe uygun olarak hazırlanmış fotoğraf ve video setleri satılıyor. Tek bir kadına ait yüzlerce görüntüden oluşan bu setler sayesinde suçlular yazıştıkları kişiye işte, evde, arkadaşlarıyla tatilde, banyoda veya daha özel durumlarda çekilmiş fotoğraflarını gönderebiliyor. Böylece kurban yazıştığı kişinin günlük hayatından da öğeler görüp bunun gerçek bir kişi olduğuna daha kolay ikna oluyor.
Bu setleri kullanan bazı dolandırıcılar ise işi şantaj boyutuna götürmeden, sadece maddi yardım isteyebiliyor. Böylece konu şantaj değil, basit bir dolandırıcılık olarak kalabiliyor. 

Deepweb’de satılan setlerin ilanları “936 fotoğraf, 40 video, 1 saatlik videochat, sarışın” veya “700 fotoğraf, 3 saat videochat, aynı kadın sarışın ve kumral boyalı saçlar” gibi başlıklarla yayınlanıyor. Snapchat ve Tinder gibi sosyal medya platformlarına özel olarak hazırlanmış setlerin olması bunların da kurban aramak için yaygın olarak kullanılan yerler olduğuna işaret ediyor. Setlerin bazılarının ücretsiz dağıtılıyor olması ise suçluların bu işe girmelerini daha da kolaylaştırıyor. 
Setlerle birlikte video görüntülerini inandırıcı biçimde Skype görüşmesi sırasında yayımlayacak yazılımlar da dağıtılıyor. Böylece siber şantaj için ihtiyaç duyulacak bütün kaynaklara ücretsiz ulaşmak da mümkün oluyor. İnternette siber şantaj için hazırlanan araçların nasıl kullanılacağını, kurbanların telefon ve e-posta adreslerinin nasıl bulunabileceğini ve kurban seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlatan yüzlerce video mevcut. 
Mobil uygulamaları sanal sistemler üzerine kuran şantajcılar tek bir bilgisayar üzerinden aynı anda onlarca kurbanla görüşebiliyor. Forumlarda bulunan “siber şantajla ayda binlerce dolar kazanın” türü ilanların sayısının artmasından da anlaşılabileceği gibi, siber şantaj bazı kişiler için ciddi bir kazanç kapısı olarak görülüyor ve kolay yoldan para kazanmak isteyen herhangi birisinin de yapabileceği hale getirilmiş. Aşağıdaki ekran görüntüsü bu araçların ve videoların bir araya getirilerek nasıl siber şantaj yapılacağını anlatan bir videodan. 




Sol taraf şantajcının bilgisayarında oynayan video, sağ tarafta ise kurbanın görüntülü görüşme programında göreceği hali. Sol taraftaki ekranda hazır bulunan “el salla”, “öpücük gönder”, “göbeğini aç” benzeri komutları görebilirsiniz. Bunlara tıklamak ilgili hareketin görüntülü görüşmeye dahil edilmesini, böylece kurban ile daha interaktif ve gerçekçi bir sohbet yürütülmesini sağlıyor. 

Facebook, Twitter, Whatsapp gibi bir mesajlaşma platformunda kurbanın ilgisini çeken şantajcılar daha sonra Skype benzeri bir platform üzerinden görüntülü görüşmek istiyorlar. Ellerindeki hazır görüntülü görüşme kayıtlarını belirli sırada oynatarak kurbanı o anda biriyle konuştuğuna ikna ettikten sonra konuyu daha mahrem paylaşımlara getiriyorlar. Tuzağa düşmek üzerinden habersiz olan kurban şantaj için kullanılabilecek bir görüntü verdiğinde bu kayıt altına alınıyor ve görüşme sonlandırılıyor. Hemen ardından da para talebi geliyor.
Görüşmeler başladığı andan itibaren kurbanları hakkında sosyal medya üzerinden ciddi araştırma yürüten suçlular bu sayede kurbanın iş arkadaşlarını ve ailesini tespit ediyor. Böylece kurban parayı ödemek veya bütün çevresine rezil olmak, belki de eşinden ayrılmak gibi iki seçenekle karşı karşıya kalıyor. 

Ne yaparsanız yapın ama sakın ödeme yapmayın

Bir kez ödeme yapıldıktan sonra şantajcılar kurbanı “ödeme yaptı” olarak belirliyor ve ilerleyen zamanlarda tekrar para talep ediyorlar. Dijital görüntüleri tamamen yok edip etmediklerini bilmenin bir yolu olmadığı için de ilk ödeme yapılırken verilen taahhütlerin hiçbirinin aslında önemi yok. 

Uluslararası çalışan çetelerin izlerini sürmek ve bunları tespit etmek bazen mümkün olabiliyor. Dikkatsiz davranan bir grupla karşı karşıya olunun durumlarda az da olsa grubun kullandığı bilgisayarlara sızarak görüntüleri tamamen silmek mümkün olabiliyor. 

Siz yine de tedbiri elden bırakmayın. Ne kadar canlı görünürse görünsün, sadece bir video kaydı ile sohbet ediyor olabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...