Monday, July 13, 2020

Wayfair Çocuk mu Satıyor? Rakamlardaki ayrıntı nedir?

Wayfair hakkında ortaya atılan iddialara bakınca aklıma takılan 3 konuyu paylaşmak istiyorum:
  • Bu ilan yöntemi örgüt açısından çok riskli 
  •  Fakirliğimizi belli ediyor olabiliriz
  • Keşke çocuklar o kadar pahalı olsaydı

 
Terör ve suç örgütlerinin iletişim için interneti nasıl kullandıklarını uzun uzadıya çalışmış birisi olarak; açık ilanlar tercih edecekleri bir yöntem gibi gelmiyor. Günümüz teknolojilerini düşününce insan kaçakçılığı yapan suç örgütlerinin bu kadar aleni bir yol seçmesi örgüt açısından çok riskli olacaktır. Konunun hemen "ifşa" olmuş olması geçenlerde okuduğum bir tweeti hatırlattı; “Eniştem dünyayı 5 ailenin yönettiğini ve bu 5 ailenin kendini gizlediğini söyledi. Aklıma takılan bu 5 ailenin enişteme nasıl yakalandığı”. Durum biraz bu sanki, başta FBI olmak üzere dünyanın çeşitli kolluk kuvveti neredeyse 7/24 çocuk pornosu ararken bir örgütün kendini riske atacağını düşünmüyorum. Konuyla ilgili bizde çıkan bir haberden bir kaç cümle okuyalım: "Sitede sadece çocuklar yok. 8 Temmuz günü günü oğluyla birlikte çıktığı tekne gezisinde kaybolan oyuncu Naya Rivera'da yer alıyor. Naya Rivera'nın ismi, doğum tarihi, kaybolduğu yer ve yerin kaç metrekare olduğu bilgilerinin ürünün ismi içerisine şifrelenmiş olduğu tespit edildi." ... Dikkatli baksak kendi hayatımızla ilgili bazı bilgilere de rastlarız gibime geldi, baktım ve... AMAN TANRIM! Beni de kaçırıp bahçe lambası olarak 999,99 USD'den satışa çıkartmışlar! 


İkinci noktaya geliyoruz. İddianın temelinde bir dolabın 10.000 USD etmeyeceği varsayımı yatıyor. İlana bakıp “çok pahalı, kesin bir pislik var” diye düşünüyorsak bu bizim aklımızdaki dolap fiyatlarından kaynaklanıyor olabilir. Hepimizin belli ürünler için kendimizce belirlediğimiz fiyatlar var. Kimimiz için bir dolap için 1.000 TL pahalıyken, kimimiz için 10.000 TL veya 20.000 TL normal gelebilir. İtalya’ya özel uçağıyla yemek masası bakmaya gidenlerin olduğunu düşünürsek, sizce baktıkları masaların fiyatları nedir? Hepimiz aynı ürünü farklı internet sitelerinde farklı fiyatlara görmüşüzdür. Buradaki fiyat farkları belli satıcıların fiyat politikalarından kaynaklanıyor olabilir. 

Buraya kadar geldiyseniz asıl mide bulandıran noktadayız; kaçırılıp satılan çocuklar 10.000 USD etmiyor! Ne yazık ki insan kaçakçılığı görece yaygın ve bunun sonucunda insan fiyatları bizlerin hayal ettiği seviyede değil. Buyurun bazı fiyatlar:
  • Hindistan’da çocuk: 45 USD
  • Romanya’da kız çocuğu: 3.000 USD 
  • Mozambik’te kız çocuğu: 2 USD (yazı ile iki!) 
  • Kanada’da çocuk (satış fiyatı): 4.800 USD
Sonuçta 10.000 USD dolap için pahalı olduğu gibi çocuk için de ne yazık ki pahalı. Fiyatların bu kadar düşük olmasının sebebi ticaretin küresel ölçekte yapılması ve bazı ülkelerin düşük gelir düzeyinin aileleri çocuklarını satmaya itmesi. Hindistan’da bir öküz 350 USD’ye satılırken, bazı aileler çocuklarını 20 USD peşinat ve aylık 8 USD karşılığında köle olarak satıyor. 

İddiaları bizde Teyit.org (https://teyit.org/wayfair-isimli-mobilya-firmasinin-cocuk-ticareti-yaptigi-iddiasi/) , yurtdışında da benzer “fact check” siteleri doğrulayamadı.

Durum ortaya küresel bir komplo teorisi atmaya müsaitmiş ve sanırım bir kısmımız insan kaçakçılığını gerçekte olduğundan daha “pembe” görmeye hazırmışız.

No comments:

Post a Comment

MITRE ATT&CK Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarar?

  Rusya kaynaklı siber saldırılar webinarı sırasında üzerinde durduğum önemli bir çalışma vardı. MITRE ATT&CK matrisini ele alıp hangi...